Bijna € 2 miljard meer geïnvesteerd met MIA\Vamil

4 juni 2024

In 2023 hebben bedrijven aanzienlijk meer geïnvesteerd in milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen met belastingvoordelen, zo blijkt uit het MIA\Vamil-jaarverslag 2023 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ondernemers dienden vorig jaar 12.757 aanvragen in voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL), wat resulteerde in een totaalbedrag van € 5,8 miljard aan investeringen, bijna € 2 miljard meer dan in 2022.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over deze subsidie? Neem contact met ons op.

Investeringen in gebouwen en circulaire woningen populair

Bedrijven toonden voortdurende interesse in investeringen in circulaire en duurzame gebouwen en woningen. In 2023 bedroeg het totale investeringsbedrag in de gebouwde omgeving € 3,5 miljard, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2022. Daarnaast investeerden ondernemers fors in productieaanpassingen om grondstoffen te besparen, hoewel de investeringen in innovatieve recyclingapparatuur afnamen.

Toename in duurzame mobiliteitsinvesteringen

Investeringen in duurzame mobiliteit groeiden met ruim een derde tot € 1,3 miljard. Dit betrof voornamelijk elektrisch vervoer, waaronder bestelauto’s, vrachtwagens, bussen en mobiele werktuigen. Van alle aanvragen had ongeveer 70% betrekking op mobiliteitsgerelateerde bedrijfsmiddelen.

 

Duurzame landbouw blijft belangrijk

Met 2.400 aanvragen bleven duurzaamheidsinvesteringen in de landbouw een belangrijke pijler, resulterend in ongeveer € 0,5 miljard aan investeringen. Bedrijven investeerden het meest in Groen Label Kassen.

Nieuws subsidieregelingen

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom subsidieregelingen? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.