Blogs

Lees hier meer over de subsidieontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, technologie en innovatie. In onze nieuwsberichten vindt u het laatste nieuws op het gebied van subsidies. 

Algemeen

Staatssteun en de-minimis, hoe zit dat?

Ondernemers die een subsidie aanvragen worden soms verrast met de voorwaarde dat men een de-minimis verklaring moet tekenen voor het verkrijgen van de subsidie. Balance Subsidies krijgt daar regelmatig vragen over van ondernemers.

Wat is de-minimis en waarom moet een onderneming daarvoor een verklaring ondertekenen?

Lees verder
Header LIFE
Algemeen

De voor- en nadelen van subsidies

Afhankelijk van het soort regeling kan het aanvragen en beheren van een subsidie een flinke klus zijn. Het uitzoeken van de voorwaarden, het schrijven van de aanvraag en het opstellen van alle rapportages kan de aanvrager op voorhand weleens overweldigen. Niettemin kan het ontvangen van subsidie flink voordeel opleveren voor een ondernemer. Projecten kunnen door de financiële toelage versneld worden uitgevoerd en kennis en netwerken kunnen gemakkelijker opgebouwd worden. Daarnaast kan het ontvangen van subsidie zorgen voor publiekelijke erkenning van een behaalde standaard. Om een goede afweging te kunnen maken volgen hier enkele voor- en nadelen van het aanvragen en ontvangen van subsidie.

Lees verder
Duurzaamheid

MIA/Vamil en EIA, goed voor het milieu en dus goed voor onze toekomst!

De fiscale maatregelen om investeringen te stimuleren die het milieu minder belasten of helpen bij energiebesparing/-transitie bestaan al een aantal decennia. Het gaat om investeringen in bedrijfsmiddelen die nog niet volledig gangbaar zijn in Nederland. Door de investeringsaftrek op deze investeringen wordt de keuze voor deze bedrijfsmiddelen makkelijker. De stimulering van milieu-investeringen is het oudste instrument van de overheid en in 1991 begonnen als alleen een vervroegde afschrijving op milieu-investeringen (Vamil).

Lees verder
Innovatie

EIC Accelerator eerste ronde 2021

De resultaten van de eerste ronde 2021 van de EIC Accelerator zijn bekend. Dit is een populaire Europese subsidieregeling voor innovatie waarbij de competitie groot is: alleen de beste projecten komen in aanmerking voor financiering. Om kans te maken in dit competitieve programma is het van belang om goed te analyseren wat voor projecten goed vallen bij de Europese Commissie. Hieronder worden enkele belangrijke bevindingen uit de ronde van juni 2021 beschreven.

Lees verder
Innovatie

Wat Europa wil bereiken met innovatiesubsidies

Als men het over innovatie heeft, komt vaak wel een van de ‘Big tech’-bedrijven aan bod. Amazon, Apple, Facebook, Google en Microsoft worden vaak gezien als pioniers op het gebied van innovatie. Het klassieke beeld is dat de private sector hip en innovatief is terwijl de publieke sector bestaat uit logge bureaucratische instellingen die met strakke wetgeving het creatieve proces rondom innovatie afremmen. Dit terwijl overheden flinke subsidiebedragen beschikbaar stellen voor onderzoek en innovatie. Klopt dit klassieke beeld wel? En waarom stellen overheden vaak enorme bedragen beschikbaar voor onderzoek en innovatie?

Lees verder
Innovatie

Regelingen voor innovatieve ondernemers

Er zijn allerlei nationale en internationale regelingen die ondernemingen stimuleren om te innoveren. Deze regelingen zijn er in diverse vormen: van subsidies en fiscale voordelen tot aan leningen en andere niet-financiële stimuli zoals het openstellen van netwerken en coaching.

Lees verder
Internationale groei

Praktische verschillen tussen Europese en nationale subsidies

Waarom zou ik voor een Europese of juist nationale regeling kiezen? Wat zijn de voor- en nadelen van een Europese subsidie ten opzichte van nationale regelingen? Het subsidielandschap is niet altijd even overzichtelijk. Daarom vindt u hieronder een omschrijving van de belangrijkste praktische verschillen tussen Europese en nationale regelingen.

Lees verder