
De regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM) als alternatief voor financiering
De regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM) is door het ministerie van EZK in het leven geroepen om de economie en werkgelegenheid van een bepaalde regio te stimuleren.
Lees hier meer over de subsidieontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, technologie en innovatie. In onze nieuwsberichten vindt u het laatste nieuws op het gebied van subsidies.
De regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM) is door het ministerie van EZK in het leven geroepen om de economie en werkgelegenheid van een bepaalde regio te stimuleren.
Ondernemers die een subsidie aanvragen worden soms verrast met de voorwaarde dat men een de-minimis verklaring moet tekenen voor het verkrijgen van de subsidie. Balance Subsidies krijgt daar regelmatig vragen over van ondernemers.
Wat is de-minimis en waarom moet een onderneming daarvoor een verklaring ondertekenen?
Afhankelijk van het soort regeling kan het aanvragen en beheren van een subsidie een flinke klus zijn. Het uitzoeken van de voorwaarden, het schrijven van de aanvraag en het opstellen van alle rapportages kan de aanvrager op voorhand weleens overweldigen. Niettemin kan het ontvangen van subsidie flink voordeel opleveren voor een ondernemer. Projecten kunnen door de financiële toelage versneld worden uitgevoerd en kennis en netwerken kunnen gemakkelijker opgebouwd worden. Daarnaast kan het ontvangen van subsidie zorgen voor publiekelijke erkenning van een behaalde standaard. Om een goede afweging te kunnen maken volgen hier enkele voor- en nadelen van het aanvragen en ontvangen van subsidie.
Nederland blijft innoveren en dit op tal van gebieden. Een van deze gebieden is de zorg, en dat is terug te zien in de hoeveelheid mogelijkheden voor financiering (in welke vorm dan ook).
De fiscale maatregelen om investeringen te stimuleren die het milieu minder belasten of helpen bij energiebesparing/-transitie bestaan al een aantal decennia. Het gaat om investeringen in bedrijfsmiddelen die nog niet volledig gangbaar zijn in Nederland. Door de investeringsaftrek op deze investeringen wordt de keuze voor deze bedrijfsmiddelen makkelijker. De stimulering van milieu-investeringen is het oudste instrument van de overheid en in 1991 begonnen als alleen een vervroegde afschrijving op milieu-investeringen (Vamil).
De resultaten van de eerste ronde 2021 van de EIC Accelerator zijn bekend. Dit is een populaire Europese subsidieregeling voor innovatie waarbij de competitie groot is: alleen de beste projecten komen in aanmerking voor financiering. Om kans te maken in dit competitieve programma is het van belang om goed te analyseren wat voor projecten goed vallen bij de Europese Commissie. Hieronder worden enkele belangrijke bevindingen uit de ronde van juni 2021 beschreven.
Als men het over innovatie heeft, komt vaak wel een van de ‘Big tech’-bedrijven aan bod. Amazon, Apple, Facebook, Google en Microsoft worden vaak gezien als pioniers op het gebied van innovatie. Het klassieke beeld is dat de private sector hip en innovatief is terwijl de publieke sector bestaat uit logge bureaucratische instellingen die met strakke wetgeving het creatieve proces rondom innovatie afremmen. Dit terwijl overheden flinke subsidiebedragen beschikbaar stellen voor onderzoek en innovatie. Klopt dit klassieke beeld wel? En waarom stellen overheden vaak enorme bedragen beschikbaar voor onderzoek en innovatie?
Er zijn allerlei nationale en internationale regelingen die ondernemingen stimuleren om te innoveren. Deze regelingen zijn er in diverse vormen: van subsidies en fiscale voordelen tot aan leningen en andere niet-financiële stimuli zoals het openstellen van netwerken en coaching.
Waarom zou ik voor een Europese of juist nationale regeling kiezen? Wat zijn de voor- en nadelen van een Europese subsidie ten opzichte van nationale regelingen? Het subsidielandschap is niet altijd even overzichtelijk. Daarom vindt u hieronder een omschrijving van de belangrijkste praktische verschillen tussen Europese en nationale regelingen.
Locaties
Utrecht
Papendorpseweg 97
3528 BJ Utrecht
+31 20 676 3993
Rotterdam
Weena 686
3012 CN Rotterdam
Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom subsidieregelingen