Blogs

Lees hier meer over de subsidieontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, technologie en innovatie. In onze nieuwsberichten vindt u het laatste nieuws op het gebied van subsidies. 

Innovatie

EIC Accelerator eerste ronde 2021

De resultaten van de eerste ronde 2021 van de EIC Accelerator zijn bekend. Dit is een populaire Europese subsidieregeling voor innovatie waarbij de competitie groot is: alleen de beste projecten komen in aanmerking voor financiering. Om kans te maken in dit competitieve programma is het van belang om goed te analyseren wat voor projecten goed vallen bij de Europese Commissie. Hieronder worden enkele belangrijke bevindingen uit de ronde van juni 2021 beschreven.

Lees verder
Innovatie

Wat Europa wil bereiken met innovatiesubsidies

Als men het over innovatie heeft, komt vaak wel een van de ‘Big tech’-bedrijven aan bod. Amazon, Apple, Facebook, Google en Microsoft worden vaak gezien als pioniers op het gebied van innovatie. Het klassieke beeld is dat de private sector hip en innovatief is terwijl de publieke sector bestaat uit logge bureaucratische instellingen die met strakke wetgeving het creatieve proces rondom innovatie afremmen. Dit terwijl overheden flinke subsidiebedragen beschikbaar stellen voor onderzoek en innovatie. Klopt dit klassieke beeld wel? En waarom stellen overheden vaak enorme bedragen beschikbaar voor onderzoek en innovatie?

Lees verder
Innovatie

Regelingen voor innovatieve ondernemers

Er zijn allerlei nationale en internationale regelingen die ondernemingen stimuleren om te innoveren. Deze regelingen zijn er in diverse vormen: van subsidies en fiscale voordelen tot aan leningen en andere niet-financiële stimuli zoals het openstellen van netwerken en coaching.

Lees verder
Internationale groei

Praktische verschillen tussen Europese en nationale subsidies

Waarom zou ik voor een Europese of juist nationale regeling kiezen? Wat zijn de voor- en nadelen van een Europese subsidie ten opzichte van nationale regelingen? Het subsidielandschap is niet altijd even overzichtelijk. Daarom vindt u hieronder een omschrijving van de belangrijkste praktische verschillen tussen Europese en nationale regelingen.

Lees verder
Innovatie

De nieuwe EIC Accelerator: kansen voor innovatief MKB

Vanuit de Europese Commissie zijn er vele miljarden beschikbaar gesteld voor subsidieregelingen voor innovatieve MKB’ers. Een van de doelen van de EC is haar marktpositie op het wereldtoneel te verbeteren. Door middel van subsidieregelingen steunt de EC bedrijven bij de ontwikkeling van innovaties.

Lees verder
Innovatie

Verschillende fasen onderzoek en ontwikkeling in R&D-projecten

Bij veel (Nederlandse) subsidieregelingen die betrekking hebben op innovatie worden de termen “industrieel onderzoek” en “experimentele ontwikkeling” gebruikt om een onderscheid aan te brengen in de uit te voeren activiteiten. Wat met deze termen bedoeld wordt en waarom het onderscheid wordt gemaakt is soms niet direct duidelijk. Deze korte toelichting kan hierin opheldering geven.

Lees verder
Innovatie

WBSO IT aanvragen

De WBSO (voluit Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een belangrijke fiscale stimuleringsregeling die ondernemingen de mogelijkheid biedt om te profiteren van lagere loonkosten voor innovatieve activiteiten. Ook een IT-project kan in aanmerking komen. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een nieuwe app, dienst of platform.

Lees verder
Duurzaamheid

SDE++: Geen voorjaarsronde in 2021

SDE++, dé regeling als het gaat om het stimuleren van duurzame elektriciteit en het voorkomen van CO2-uitstoot heeft dit jaar maar één ronde: 21 september tot en met 14 oktober 2021.

Lees verder
Algemeen

Hoe maakt u de grootste kans op een subsidie?

Als subsidieadviseur zien wij veel projecten langskomen en schrijven wij veel aanvragen. De vraag die we hierbij altijd krijgen is: “hoe groot is de kans dat we deze subsidie toegekend krijgen?”. Een begrijpelijke vraag natuurlijk, want u doet een aanvraag niet voor niets. Het antwoord loopt nogal uiteen.

Lees verder