De nieuwe EIC Accelerator: kansen voor innovatief MKB

Vanuit de Europese Commissie zijn er vele miljarden beschikbaar gesteld voor subsidieregelingen voor innovatieve MKB’ers. Een van de doelen van de EC is haar marktpositie op het wereldtoneel te verbeteren. Door middel van subsidieregelingen steunt de EC bedrijven bij de ontwikkeling van innovaties. Werkt u aan een innovatief product, proces of dienst en heeft deze het potentieel om een markt disruptief te veranderen of te verbeteren maar is het investeringsrisico te hoog voor externe investeerders? Grote kans dat financiering vanuit het EIC Accelerator programma een optie is. Hieronder een uitleg over de verschillende categorieën binnen het programma.

Na het succes van het EIC Accelerator pilotprogramma heeft de EC besloten om deze subsidieregeling in stand te houden. Het is mogelijk om als MKB’er door middel van een combinatie van financieringen, een investering op te halen tussen de 0.5 en 17.5 miljoen euro. Innovatie ontwikkelingsactiviteiten kunnen via deze subsidie worden vergoed tot 70% van de projectkosten met een maximum van 2.5 miljoen euro. Daarnaast heeft de regeling een equity-optie waarmee een investering van maximaal 15 miljoen euro opgehaald kan worden.

EIC Accelerator Open

De EIC Accelerator Open lijkt erg op haar voorganger. Wat deze regeling zo aantrekkelijk maakt is, zoals de naam al zegt, het open karakter: innovaties vanuit verschillende disciplinaire hoeken kunnen hiervoor in aanmerking komen. In totaal is voor 2021 een budget beschikbaar van 592.5 miljoen euro.

EIC Accelerator Challenges

De EIC Accelerator Challenges lijken qua financiering, budget en aanvraagproces erg op de Open variant. Het verschil zit hem voornamelijk in de innovatiegebieden die hiervoor in aanmerking komen. De innovaties waar hier de focus op ligt hebben het potentieel, net zoals bij de Open variant, om nieuwe markten te creëren of bestaande markten te verstoren en dragen tegelijkertijd bij aan specifieke Europese maatschappelijke uitdagingen. De EIC Accelerator Challenge is opgedeeld in twee subcategorieën. De eerste categorie is opgezet om innovaties in de gezondheidszorg of de digitale markt te ondersteunen. Daarnaast is er nog een categorie bedoeld voor innovaties die bijdragen aan de doelstellingen van de European Green Deal en/of aan het economisch herstel van de COVID-19 crisis. Gezamenlijk hebben deze laatste twee subsidieregelingen een budget voor 2021 van circa 495 miljoen euro.

Kortom, binnen deze regeling is ruimte voor veel verschillende soorten innovaties. Sluit uw innovatie aan op de doelstellingen en kenmerken van het EIC Accelerator programma? Dan zijn dit zeker interessante opties. Balance heeft veel ervaring met het opzetten, schrijven en begeleiden van Europese subsidietrajecten. Ondersteuning nodig of eens van gedachten wisselen? Neem dan contact met ons op. We denken graag mee.

Icoon persoonlijk advies

Persoonlijk advies?

Icoon persoonlijk advies