Afgelopen september presenteerde Mario Draghi zijn analyse van de toekomst van het concurrentievermogen van de EU. Samengevat luidt de conclusie: Europa’s concurrentievermogen en innovatiecapaciteit schieten tekort en dat is problematisch. Niet veel later verschenen de eerste contouren van het voorstel van de Europese Commissie voor de begroting 2028-2034. Vanwege de timing rijst de vraag in hoeverre we de aanbevelingen van Draghi al terugzien in deze conceptbegroting.
In het rapport van Mario Draghi over Europa’s concurrentievermogen en innovatiecapaciteit, worden diverse kritieke gebieden belicht waarop Europa moet verbeteren om zijn globale standaard te handhaven. Draghi benadrukt onder andere de innovatiekloof ten opzichte van de VS en China, met name omdat het niet lukt om innovaties te vertalen in commercialisatie. Ook dienen er stappen te worden genomen in de de-carbonisatie van de Europese industrie en moet de Europa geopolitiek meer onafhankelijk worden van derde landen (zoals de VS en China). Draghi belicht de noodzaak voor meer investeringen in geavanceerde technologie en duurzaamheid. De focus ligt op het optimaal benutten van digitale platforms ter ondersteuning van kleine en middelgrote ondernemingen, evenals het stroomlijnen van regelgevingskaders om innovatie te bevorderen en een gunstig zakelijk klimaat te creëren. Concrete voorstellen doet Draghi onder andere voor het versimpelen en verbeteren van het volgende R&D-kaderprogramma, het verhogen van het budget daarvan, een Europees onderzoek en innovatie actieplan om de beleidsplannen van lidstaten te coördineren, en een transformatie van het huidige Europees Sociaal Fonds zodat het ontwikkelen van vaardigheden beter tot zijn recht komt.
Ursula von der Leyen’s recente voorstel voor de EU-begroting voor de periode 2028-2034 vestigt de aandacht op substantiële toenames in de financiering van onderzoek en ontwikkeling, met een bijzondere focus op duurzame energie en technologische innovatie. Dit voorstel toont een verhoogde allocatie van middelen voor digitalisering en klimaatverandering, bedoeld om de strategische autonomie van de EU te verscherpen en om de transitie naar een groene economie te versnellen. De begroting wil ook de economische verschillen tussen de EU-lidstaten verminderen door middel van een evenwichtigere verdeling van fondsen. Om meer grip te krijgen op de uitgaven, haalt het voorstel de teugels flink aan voor alle regionale- en landbouwfondsen. Deze programma’s worden verregaand ingeperkt. Von der Leyen pleit ook voor meer synergie tussen bestaande programma’s en meer flexibiliteit in de begroting om zaken tussentijds aan te kunnen passen aan gewijzigde omstandigheden. Zoals zij het zelf duidt: “Onze uitgaven zijn verspreid over een te groot aantal overlappende programma’s, waarvan er vele dezelfde zaken financieren, maar verschillende vereisten hebben. Daardoor is het moeilijk om financieringsmiddelen doeltreffend te combineren. We moeten onze EU-uitgaven meer toespitsen op onze gedeelde prioriteiten.”
De invloeden van Mario Draghi’s overwegingen zijn duidelijk zichtbaar in Ursula von der Leyen’s budgetvoorstel. Von der Leyen’s nadruk op technologische innovatie en duurzame ontwikkeling weerspiegelt Draghi’s oproep voor meer investeringen in deze gebieden. Dit toont een strategische synchronisatie binnen de EU-leiding om de wetenschappelijke en technologische infrastructuur van Europa te versterken, wat essentieel is voor het behoud van haar globale concurrentiepositie. Toch zullen we moeten wachten op de verdere uitwerking van de voorstellen om definitieve conclusies te kunnen trekken over in hoeverre de begroting recht doet aan de kritiek en aanbevelingen van Draghi. Daarbij is het ook de vraag of de lidstaten akkoord zullen gaan met een zo scherpe koerswijziging ten opzichte van eerdere begrotingen als dat momenteel wordt voorgesteld. Het water dat hierbij ongetwijfeld bij de wijn zal worden gedaan, zullen de aanbevelingen van Draghi naar verwachting geen recht doen.
Locaties
Utrecht
Papendorpseweg 97
3528BJ Utrecht
+31 88 0456784
Rotterdam
The Mark Offices,
Fascinatio Boulevard 204, 3065WB Rotterdam
Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom subsidieregelingen