Subsidieregeling voor de opschaling van hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse (OWE)

16 oktober 2023

Het ministerie van Economie en Klimaatbeheer publiceert de Subsidieregeling voor de opschaling van hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse (OWE).

Bedrijven die geïnteresseerd zijn kunnen hun aanvraag indienen tussen 30 november en 14 december 2023 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

Meer informatie?

Wilt u meer weten over deze regeling? Neem contact met ons op.

Doelstelling van de Regeling
Centraal in deze innovatieve subsidie staat het stimuleren van de ontwikkeling en implementatie van waterstofproductie-installaties. Daarbij ligt de focus op het produceren van 100% groene waterstof afkomstig uit duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Voor pioniers in dit veld is er voor de kickstartfase een budget van € 245,6 miljoen beschikbaar.

Criteria voor Deelname
Potentiële deelnemers zijn bedrijven die zich richten op het opzetten en operationeel maken van waterstofproductie-installaties. Deze installaties moeten zijn uitgerust met een elektrolyser met een capaciteitsrange van 0,5 tot 50 megawatt.

Subsidieopbouw: Investering en Exploitatie
De regeling heeft een tweeledige structuur:

  1. Investeringssteun:
    Bedrijven kunnen rekenen op een financiële impuls voor de initiële kosten van hun installatie. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen projecten op basis van hun capaciteit:

    • Voor projecten tot 30 MW: Een vastgesteld percentage van de subsidiabele opstartkosten.
    • Voor grotere projecten (30 MW en hoger): Een percentage van het verschil tussen de subsidiabele opstartkosten en de kosten van een standaard methaanstoomreformatie-installatie (SMR). Dit kan oplopen tot 40%, met extra bonussen voor kleinere en middelgrote bedrijven.
  2. Exploitatieondersteuning:
    Om bedrijven te helpen bij de voortdurende productie van groene waterstof, biedt de regeling een compensatie voor het prijsverschil met traditionele waterstofproductiemethoden. De totale waarde hiervan wordt jaarlijks berekend voor de gehele subsidietermijn.

Kansen voor West 1920x800

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom subsidieregelingen? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.