Als subsidieadviseur zien wij veel projecten langskomen en schrijven wij veel aanvragen. De vraag die we hierbij altijd krijgen is: “hoe groot is de kans dat we deze subsidie toegekend krijgen?”. Een begrijpelijke vraag natuurlijk, want u doet een aanvraag niet voor niets. Het antwoord loopt nogal uiteen. Bij sommige regelingen kunnen we simpelweg zeggen dat het een ”zekerheidje” is, terwijl dat bij andere regelingen allerminst het geval is. Daarom is het belangrijk om ook voor de regelingen waarbij de competitie groot is een goede kans te maken op succes. Hieronder zes belangrijke tips voor het schrijven van een goede subsidieaanvraag:
Misschien een open deur, maar toch een hele belangrijke om te benoemen: kijk goed waar de subsidieverstrekker naar op zoek is en bekijk of u daarbij aansluit. Sommige bedrijven wringen zich in allerlei gekke bochten om een poging te doen om een subsidie te krijgen. Ons advies is: doe dat niet. In de eerste plaats wordt dit vaak doorzien door de subsidieverstrekker. Hierbij is de kans groot dat u er direct wordt uitgeknikkerd, maar wat nog erger is: een project uit moeten voeren wat totaal niet binnen uw strategie past.
Wanneer besloten is om de aanvraag te schrijven mag u best een beetje opscheppen. Laat zien wat uw bedrijf allemaal heeft gepresteerd. Beschrijf wat voor geweldige technologie jullie ontwikkeld hebben. Wees hierin feitelijk over wat er reeds ontwikkeld is, maar vertel het wel op een wervende manier.
Beschrijf wat het project kan brengen, vertel wat voor veranderingen het teweeg zal brengen wanneer het voltooid is. Leg uit wat voor kansen het biedt aan andere mensen of ondernemingen. Geef aan hoe dit project de wereld gaat verbeteren.
Misschien heeft uw bedrijf de potentie om de hele wereld te verbeteren. Misschien is de ontwikkeling zo goed dat eigenlijk iedere toepassing wel verzonnen kan worden. Waarschijnlijk is de subsidie nooit hoog genoeg om al uw doelen te behalen. Doe dit dan ook niet binnen het project waar u subsidie voor aanvraagt. Het is heel goed om een doorkijkje te bieden naar wat er allemaal mogelijk is, maar zorg dat het project waar u subsidie voor aanvraagt afgebakend en haalbaar is.
Binnen een afgebakend project horen doelstellingen. Het is vervelend om hier specifiek in te zijn, want dit is waar u uiteindelijk door de subsidieverstrekker op wordt afgerekend. Dit zijn de deliverables en milestones die u zult moeten laten zien. Het is fijn om heel flexibel te zijn in een project maar houd het niet te vrijblijvend. Dan is het onduidelijk wat er precies in het project gebeurt en zal dit leiden tot een afwijzing. Daarnaast begrijpen beoordelaars ook dat voortschrijdend inzicht ervoor kan zorgen dat een deliverable niet meer relevant is en kunt u dit soms in overleg later bijsturen als dit nodig is.
Aanvragen worden soms onnodig gecompliceerd opgesteld. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden in de manier waarop de tekst wordt geformuleerd maar ook in de weergave van de hoeveelheid details. Jip en Janneke taal is niet de bedoeling maar het moet wel prettig lezen en voor iedereen begrijpelijk zijn. Daarnaast moet de inhoudelijke beschrijving van een ontwikkeling voldoende concreet zijn maar is het belangrijk om niet te verzanden in eindeloze technische details.
Wij hebben een uitgebreide ervaring met het opzetten, schrijven en begeleiden van een subsidieproject. Heeft u hierbij ondersteuning nodig, of wilt u vrijblijvend van gedachten wisselen? Neem dan contact met ons op.
Locaties
Utrecht
Papendorpseweg 97
3528 BJ Utrecht
+31 20 676 3993
Rotterdam
Weena 686
3012 CN Rotterdam
Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom subsidieregelingen