ISDE 2023 behoorlijk gewijzigd

21 december 2022

De ISDE stelt zowel particulieren als zakelijke gebruikers in staat om een tegemoetkoming te krijgen wanneer er geïnvesteerd wordt in verduurzaming van onder meer woningen en bedrijfspanden. Meer informatie over de regeling is hier te vinden.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over deze subsidie? Neem contact met ons op.

ISDE wijzigingen 2023

In 2023 worden er verschillende wijzigingen doorgevoerd. Een beknopt overzicht is hieronder weergegeven:

  • Het budget is verhoogd tot 350 miljoen euro. Dit is bedoeld voor investeringen in onder meer isolatiemaatregelen, warmtepompoen en zonneboilers. Voor zakelijke gebruikers is er voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen 30 miljoen euro vrijgemaakt.
  • Ter bevordering van het gebruik van de regeling door woningeigenaren is de zogeheten twee-maatregeleneis afgeschaft. Vanaf 2023 is het dan ook mogelijk om al subsidie te krijgen wanneer er een energiebesparende investering wordt gedaan.
  • De termijn voor het aanvragen van de subsidie is met terugwerkende kracht verlengd. Waar dit eerst 12 maanden was wordt dit 24 maanden. Let op, dit geldt enkel voor maatregelen die voor 1 januari 2022 zijn genomen.
  • De vermogensgrens voor warmtepompen was voorheen een thermisch vermogen van 70kW, dit wordt verhoogd naar 400kW. Wanneer het geschakelde installaties betreft is er een maximaal thermisch vermogen van 500 kW van toepassing.
  • Voor VvE’s zijn erop dit moment een tweetal regelingen voor verduurzaming van gebouwen. Enerzijds de ISDE voor warmtepompen, zonneboilers en warmtenetten en anderzijds de SEEH: Subsidieregeling energiebesparing eigen huis voor adviezen en maatregelen gericht op isolatie. Dit wordt vanaf 2023 samengevoegd in een nieuwe regeling genaamd Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). VvE’s kunnen dan ook niet meer bij de ISDE terecht.
  •  
Nieuws subsidieregelingen

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom subsidieregelingen? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.