Op dinsdag 29 oktober opent de najaarsronde voor de SDE+ regeling 2019. De openstelling heeft een budget van maar liefst €5 miljard en duurt tot donderdag 14 november 17:00u.
Nieuwe regels – nieuwe bedragen – transportindicatie netbeheerder
De SDE+ regeling is in het leven geroepen om de productie van groene energie te stimuleren, en sinds 2011 vormt het de belangrijkste regeling van Nederland wat betreft hernieuwbare energie. In onderstaand tabel zijn drie bedragen zichtbaar: het basisbedrag, het correctiebedrag, en de basiselektriciteitsprijs, ook wel basisprijs genoemd.
Het basisbedrag is de prijs waarvoor u inschat groene energie te kunnen produceren. Met dit bedrag schrijft u in voor de aanvraag. U ziet dat dit bedrag hoger ligt dan het correctiebedrag. Het correctiebedrag staat namelijk voor de kostprijs van het produceren van grijze energie, wat goedkoper is dan groene energie. Vervolgens bestaat de subsidie uit het verschil tussen het basisbedrag en het correctiebedrag.
Bereken hier uw subsidieopbrengsten met onze SDEtool.
De WBSO is bedoeld voor ontwikkelingswerkzaamheden. Dit betekent dat uw aanvraag moet communiceren dat het gaat om een iteratief proces waarvan de oplossing nog niet bekend is.
Minister Wiebes heeft transportindicatie van de netbeheerder als nieuwe eis voor een SDE+ aanvraag geïntroduceerd. Doel van deze regel is het om het probleem van een zwaar overbelast energienetwerk op te lossen. Het elektriciteitsnetwerk in Nederland staat namelijk op verschillende plaatsen onder druk. Als uw netbeheerder heeft besloten dat er voldoende transportcapaciteit is voor de locatie waar u aanvraagt, krijgt u een transportindicatie toegewezen. Dit betekent niet dat u ook direct garantie heeft om op het elektriciteitsnetwerk energie kunt leveren, dit moet u via een apart contract doen. Op dit moment is er nog geen mogelijkheid om de aanvraag hiervoor te doen, er wordt namelijk nog aan gewerkt om dit in werking te stellen.
De najaarsronde 2019 is de laatste ronde van de SDE+ zoals we die nu kennen. Vanaf volgend jaar wordt de SDE++ gelanceerd, dezelfde regeling met nieuwe eigenschappen. In deze regeling worden CO2-reducerende technieken gestimuleerd door middel van een vergoeding van de onrendabele top van deze technieken. Deze vergoeding wordt ‘exploitatiesubsidie’ genoemd. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is in samenwerking met het Planbureau voor de Leefomgeving verantwoordelijk voor de inhoud en voorwaarden van deze regeling. De rangschikking van de subsidie zal zijn op subsidiebehoefte per ton CO2, deze wordt opnieuw bepaald door het verschil tussen het basisbedrag en correctiebedrag.
Het is belangrijk om uw aanvraag voor duurzame energie door middel van zonnepanelen goed te overwegen voor dit najaar. Zoals eerder genoemd, is dit namelijk de laatste ronde waarin de SDE+ in de huidige vorm zal plaatsvinden. Dit kan betekenen dat veel mensen nog van deze kans gebruik willen maken. Volgend jaar krijgt de regeling namelijk een aanzienlijke focus op CO2-reductie en zal dit de subsidie kans op zon-PV doen veranderen. Op welke manier precies is nog niet bekend, hiervoor is het van belang dat u op de hoogte blijft van de ontwikkelingen omtrent de SDE+ regeling.
Locaties
Utrecht
Papendorpseweg 97
3528BJ Utrecht
+31 88 0456784
Rotterdam
The Mark Offices,
Fascinatio Boulevard 204, 3065WB Rotterdam
Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom subsidieregelingen