Openstelling subsidie circulaire ketenprojecten

4 maart 2022

De verwachting is dat in mei 2022 de Subsidieregeling circulaire economie (SCE) weer open gaat voor het aanvragen van subsidie voor circulaire ketenprojecten. Het budget voor 2022 zal circa € 6 miljoen bedragen.

Wat is de subsidie circulaire ketenprojecten?

Het doel van de subsidie circulaire ketenprojecten is het stimuleren van activiteiten rondom de circulaire economie. Specifieker richt het zich op samenwerkingsverbanden waarmee circulaire ketenprojecten tot een hoger niveau getild kunnen worden. Drie tot zes bedrijven (combinatie van MKB’ers met maximaal één groot bedrijf) met elk een verschillende rol in de materiaal- of productketen dienen een samenwerkingsverband aan te gaan om de circulariteit van de gehele keten te verhogen. Deze ondernemingen mogen niet in een groep aan elkaar verbonden zijn.

Door te focussen op circulariteit kunnen grondstoffen, materialen en eindproducten worden hergebruikt wat een positieve invloed heeft op het grondstofgebruik en de CO2-voetafdruk van de gehele keten.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de subsidie voor circulaire ketenprojecten? Neem contact met ons op.

Subsidiabele activiteiten

De subsidiabele activiteiten die ondernemingen kunnen uitvoeren binnen het project zijn onder te verdelen in drie categorieën:

  • Procesinnovatie: activiteiten die bijdragen aan een verbeterde productie- of leveringsmethode.
  • Experimentele ontwikkeling: Activiteiten die bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe of verbeterde producten of diensten.
  • Organisatie-innovatie: activiteiten die bijdragen aan het implementeren van een nieuwe organisatiemethode in de onderneming.

Wijzigingen subsidie circulaire ketenprojecten in 2022

De algemene inhoud van de regeling zal niet veranderen volgens RVO. Echter zijn er wel drie wijzigingen waar rekening mee gehouden moet worden:

  • De subsidie zal als de-minimissteun worden verstrekt. Dit houdt ook in dat ondernemers in het samenwerkingsverband een de-minimisverklaring moeten aanleveren bij de aanvraag.
  • In het samenwerkingsverband mag nu ook één groot bedrijf deelnemen en subsidie aanvragen.
  • Ondernemers die gevestigd zijn in Bonaire, Sint Eustatius of Saba mogen ook deel uitmaken van het samenwerkingsverband.

 

Wilt u meer te weten komen over deze regeling of heeft u hulp nodig bij uw aanvraag? Neem dan contact met ons op.

Subsidie circulaire keten

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom subsidieregelingen? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.