SDE++ 2023: ruim €16,3 miljard aangevraagd

6 november 2023

Minister Jetten van het ministerie van EZK heeft bekendgemaakt dat voor de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) van dit jaar een historisch hoge € 16,3 miljard aan aanvragen is ingediend. Dit bedrag overschrijdt het beschikbare budget van € 8 miljard aanzienlijk en zet nieuwe records voor het subsidieprogramma.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over SDE++? Neem contact met ons op.

Recordaantal Aanvragen voor CCS/CCU en Biomassa Projecten

Een aanzienlijk deel van het budget, € 7,6 miljard, is geclaimd voor CO2-afvang en -gebruik. Opvallend is ook de stijging in aanvragen voor biomassaprojecten en de nieuwe categorie lucht-water-warmtepompen, wat wijst op een brede interesse in diverse duurzame technologieën.

Aanpak van Overstimulering

Minister Jetten heeft benadrukt dat maatregelen worden genomen om overstimulering tegen te gaan. Dit betekent dat vanaf 2024 winsten van projecten zoals zon-PV en windenergie verrekend zullen worden met subsidiebijdragen, om zo de balans en kostenefficiëntie van het programma te behouden.

Verplichte Terugbetaling van Voorschotten

Door de hoge energieprijzen hebben veel SDE++-projecten te veel voorschotten ontvangen. Met een totaal van € 1,2 miljard aan te veel uitbetaalde voorschotten, zal vanaf 2024 een verplichte terugbetaling worden ingevoerd, waarbij maatwerkoplossingen beschikbaar zijn voor projecten die hierdoor in de knel komen.

Toekomstige Openstellingsronde en Evaluatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is momenteel bezig met het beoordelen van de aanvragen. Minister Jetten zal de Tweede Kamer in het eerste kwartaal van 2024 informeren over de resultaten en de toekomstige plannen voor SDE++.

Dit nieuws onderstreept het belang van strategisch plannen voor bedrijven die op zoek zijn naar subsidie voor hun duurzame projecten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en bereid uw aanvragen voor de volgende ronde voor met een deskundige partner die u kan helpen navigeren door de complexiteit van het SDE++ programma.

zon

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom subsidieregelingen? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.