De SSEB is een subsidieregeling bedoeld voor Nederlandse ondernemingen in de bouwsector om de stikstofuitstoot van bouwmaterieel terug te brengen met 60% in 2030. Bedrijven kunnen subsidie krijgen voor de aanschaf en retrofit van emissieloos materieel (bouwmachines en voertuigen) dat gebruikt wordt in de bouw. Daarnaast is er ook subsidie beschikbaar voor innovatie.
Vroegefasefinanciering is een risicodragend krediet (4,55%) bestemd voor innovatieve starters en mkb’ers. Het krediet is ervoor om te onderzoeken of het idee van innovatieve starters of mkb’ers kans van slagen heeft in de markt en om te voorkomen dat waardevolle ideeën voor nieuwe producten of diensten in de ontwikkelfase blijven hangen.
LIFE is een Europees subsidieprogramma dat bijdraagt aan de realisatie van de gestelde Europese klimaat-, natuur-, en milieudoelstellingen. Het LIFE-programma bestaat uit twee thema’s – Milieu en Klimaat – met elk hun eigen twee specifieke subsidieprogramma’s.
De WBSO (IT) is een fiscale stimuleringsregeling voor ondernemingen die speur- en ontwikkelingswerk (S&O) verrichten. Een ander woord voor S&O is de bekendere Engelstalige term Research & Development (R&D).
De subsidie Topsector Energiestudies Industrie maakt deel uit van de Topsector Energie. De regeling subsidieert innovatieve pilot- of demonstratieprojecten, die kosteneffectief CO2- emissies gaan reduceren in 2030.
Eureka is een programma voor ondernemers en instellingen met internationale ambities. In dit intergouvernementeel netwerk kunnen innovatieve internationale marktgerichte R&D-clusterprojecten een Eureka-label verkrijgen, hetgeen de weg kan openen naar bepaalde onderzoeksubsidies.
De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) stimuleert CO2-emissiereductie en energieproductie uit hernieuwbare bronnen.
De MOOI-regeling is gericht op industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling van vernieuwende energie- en klimaatoplossingen, en kent vier hoofdthema’s die overeenkomen met de missies uit het Klimaatakkoord.
DHI is in het leven geroepen om Nederlandse ondernemingen te stimuleren om internationaal te groeien. Voor het exporterende bedrijfsleven biedt dit kansen in zowel ontwikkelingslanden, opkomende landen als ontwikkelde landen.
Horizon is een Europees programma bedoeld voor innovatie op het gebied van wetenschap, industrie en maatschappelijke uitdagingen.
Met deze regeling wil de overheid mkb’ers stimuleren meer te investeren in scholing en ontwikkeling van huidig en toekomstig werkenden. De subsidie is geen opleidingsbudget, maar een bijdrage voor het oplossen van knelpunten bij mkb’ers.
Innovatiekrediet is een risicodragende geldlening bestemd voor de financiering van risicovolle technische en klinische ontwikkelingsprojecten.
Binnen het EFRO-programma is Kansen voor West 2 het programma van de vier randstadprovincies en de vier grote steden in de Randstad.
Doel van de regeling Hernieuwbare Energie is bedrijven stimuleren tot het opstarten van innovatieve projecten waarmee veel meer duurzame energieproductie kan worden bereikt.
De subsidieregeling Praktijkleren stimuleert werkgevers tot het bieden van praktijk- en/of werkleerplaatsen door middel van het verstrekken van subsidie. Hierdoor wordt de doelgroep beter voorbereid op de arbeidsmarkt.
De EIC Accelerator is een subsidieregeling onder het Europese kaderprogramma Horizon Europe voor innovatieve MKB ondernemingen. Deze regeling ondersteunt de ontwikkeling van nieuwe producten, processen of diensten die bestaande markten disruptief kunnen veranderen of nieuwe markten kunnen creëren.
Plattelandsontwikkeling ten goede aan de agrarische sector en het platteland is het doel van dit Europese programma. Uitvoering vindt lokaal plaats via de provincies.
De milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) zijn twee fiscale regelingen voor ondernemingen die willen investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.
De regeling Demonstratie Energie en Klimaatinnovatie stimuleert demonstratieprojecten op de vijf thema’s Energie-innovatie, CO2-reductie Industrie, Flexibilisering elektriciteitssystemen, Innovaties aardgasloze wijken en gebouwen en Ruimtelijke inpassing van grootschalige duurzame energieopwekking.
Voor het duurzaam bouwen zijn subsidiemogelijkheden beschikbaar vanuit de EIA, MIA/Vamil, SDE+ en straks SDE++, SEEH en ISDE.
De Demonstratieregeling Klimaattechnologieen en – Innovaties in het Transport stimuleert innovaties in de transportsector gericht op vermindering van de CO2 uitstoot. Projecten in de pre-commerciele fase kunnen via een tender subsidie ontvangen.
De SDS is in het leven geroepen om het gebruik van nieuwe duurzame technologieën in de markt voor scheepsnieuwbouw en -ombouw te stimuleren. Zo kunnen scheepswerven bijvoorbeeld subsidie ontvangen voor CO2-uitstoot verminderende technologieën of technieken die de (onderwater-) geluidsproductie verlagen.
De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is gericht op particulieren, overheden en bedrijven die investeren in duurzame energie.
Dit Europese programma is bedoeld voor grensoverschrijdende samenwerking en het verkleinen van de economische verschillen tussen Europese regio’s en landen.
De MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) biedt het MKB ondersteuning bij het opzetten van innovatieve projecten. Binnen deze regeling zijn er verschillende instrumenten met uiteenlopende budgetten.
De Innovatiebox is een fiscale stimuleringsmaatregel die zorgt voor een effectieve verlaging van de vennootschapsbelasting naar 9% voor winsten voortkomend uit innovatie. Hiervoor is een ‘ticket’ nodig, de snelste route loopt via de WBSO.
De EIA is een fiscale verduurzamingsregeling voor ondernemingen die willen investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en/of duurzame energie. Bedrijven die willen verduurzamen komen mogelijk in aanmerking en profiteren daarbij van een hogere investeringsaftrek.
SLIM is gericht op het stimuleren van een leven lang ontwikkelen zodat mensen goed inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt, met name in het mkb. De regeling moet leren en ontwikkeling in die sector vanzelfsprekend maken.
Eurostars is een Europees innovatieprogramma en biedt financiële ondersteuning aan hightech mkb-bedrijven die werken aan een nieuwe marktgerichte innovatie. Het project dient uitgevoerd te worden met minimaal een andere partner uit een Eurostars land.
Met de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) kunnen VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperatis financiële ondersteuning krijgen in energieadvies en energiebesparende maatregelen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de grootte van uw appartementencomplex en de plannen. In totaal is er bijna €32,5 miljoen beschikbaar gesteld.
De Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) is een verduurzamingsregeling voor ondernemingen en non-profitinstellingen die willen investeren in het verduurzamen van hun transport. Investeringen in emissieloze vrachtauto’s komen in aanmerking voor deze subsidie. Deze subsidie kan hiernaast ook gecombineerd worden met de MIA voor extra voordeel.
De Topsector Energie is een van de negen Topsectoren waarin de Nederlandse overheid 25 overkoepelende doelen nastreeft. Binnen deze regeling worden (samenwerkings)projecten ondersteund die bijdragen aan het Klimaatakkoord en CO2-reductie op diverse thema’s.