Het nut van een subsidieadviseur

Allereerst de vraag, waarom zou u er een nodig hebben, kan ik dit niet zelf doen? Dit zijn logische vragen die men zichzelf kan stellen zodra dit onderwerp op tafel komt. In bepaalde gevallen kan dat, maar loont dit gezien de inspanning? Het hangt van vele factoren af. Een daarvan is het soort subsidie. Er zijn subsidies waarvoor alleen een ‘formuliertje’ moet worden ingevuld, veelal lokale regelingen waarbij het om relatief lage bedragen gaat, maar dat is niet de categorie waarvoor je een adviseur inschakelt. Daarnaast zijn er ook regelingen op provinciaal, nationaal en Europees niveau. Hierbij wordt al snel een uitgebreid projectplan gevraagd en dat vereist een behoorlijke inspanning.

Stel, u heeft een probleem met uw auto. Dit valt mogelijk zelf te repareren maar naarmate u langer aan het sleutelen bent komt u steeds meer onderdelen en mogelijke problemen tegen waarbij het de vraag is of eigen werkzaamheden de kwaliteit bevorderen. Door er genoeg tijd in te stoppen vallen veel zaken zelf op te lossen maar het is uiteindelijk een stuk efficiënter wanneer het voor u wordt gedaan. Dit geldt ook voor subsidies, er is een enorme hoeveelheid regelingen en aspecten waar rekening mee moet worden gehouden. Hiermee hebben we meteen de eerste reden gehad, kiezen voor een subsidieadviseur bespaart zeer veel tijd en zorgen over de kwaliteit (van de aanvraag) zijn overbodig. Tijd die gebruikt kan worden voor ontwikkeling van de organisatie, het project etc.

Voor de critici onder ons, u kunt zich afvragen of het goed is dat subsidieadviseurs ‘meegraaien’ uit de subsidiepot. Dit is eigenlijk een gevolg van het zijn van een geordend land met potjes voor tal van zaken die de overheid en maatschappij belangrijk vindt. En is het dan nodig dat er zoveel regels en verplichtingen om de hoek komen kijken bij subsidies? Wellicht zou wat minder bureaucratie goed zijn, maar het gaat wel om belastinggeld dat op de juiste plekken terecht moet komen. Hierdoor kan men zeggen dat adviseurs ervoor zorgen dat het geld bij de goede ondernemingen en projecten belandt en dat projecten een flinke duw in de rug krijgen of überhaupt mogelijk worden gemaakt.

Wat doet een subsidieadviseur nou precies?

Subsidieadviseurs zijn er in allerlei soorten en maten, maar grofweg helpt een subsidieadviseur een onderneming (of overheid) bij het aanvragen van subsidies. Deze activiteit op zich kan al behoorlijk complex zijn. Echter, voordat een subsidie kan worden aangevraagd moet wel eerst de juiste regeling worden gevonden. Zowel Nederland als Europa heeft een regelmatig veranderend en uitgebreid palet aan uiteenlopende regelingen, die ieder hun eigen beoordelingscriteria, indienprocessen, deadlines en verplichtingen kennen. Ook van belang is het moment van starten met zowel de aanvraag als het project. Vaak is het zo dat als een project al een eind op weg is er geen subsidie meer kan worden aangevraagd. Bovendien zijn er regelmatig meerdere subsidieopties met elk verschillende voorwaarden en beoordelingscriteria, welke moet er dan gekozen worden? Ten slotte is het prettig dat een adviseur een partner kan zijn op de lange termijn waarbij verschillende opties in de gaten kunnen worden gehouden. Eenmalig veel tijd en moeite doen is één ding, maar meermaals? Het staat eenieder vrij om er zelf in te duiken maar het is niet voor niets dat circa 75% van de ondernemers die subsidie ontvangt gebruik maakt van een adviseur!

Een aantal aandachtspunten bij het kiezen van een subsidieadviseur:

  • Wat voor soort dienstverlening gaat het om? Een adviseur die een enkele aanvraag schrijft of een lange termijn proces waarbij een groeipad wordt uitgestippeld en nieuwe kansen worden gemonitord?
  • Is de adviseur gespecialiseerd in bijvoorbeeld alleen de WBSO of alleen nationale regelingen? Daar is niks mis mee maar probeer een allround adviseur te vinden zodat er geen subsidies worden misgelopen.
  • Via wie verloopt het contact met de subsidieverstrekker? Via de adviseur of via de klant? En wordt er wel of geen assistentie geboden bij eventuele additionele vragen van de kant van de subsidieverstrekker?
  • Heeft de adviseur ervaring met het desbetreffende vakgebied? Dit is niet altijd een must maar kan wel handig zijn.
  • Wat voor vergoedingen worden er gevraagd? Veel adviseurs gebruiken de zogeheten no cure, no pay vergoeding die bestaat uit een percentage van het subsidiebedrag. Dit kan aantrekkelijk zijn maar dit is niet altijd zo. Dit hangt namelijk net af van het soort regeling en aangevraagde bedrag. Vraag altijd goed door!

Vragen of hulp nodig?

Balance is al 25 jaar specialist in het aanvragen van vele soorten subsidies en andersoortige financieringsinstrumenten waarbij we ons altijd hebben aangepast aan het immer veranderende subsidielandschap. Nationaal of internationaal, innovatie of duurzaamheid, wij kunnen helpen. Neem contact met ons op en we kijken vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Icoon persoonlijk advies

Persoonlijk advies?

Icoon persoonlijk advies