Nederland investeert €1,4 miljard in duurzaam vervoer: van elektrische auto’s tot waterstof in wegvervoer

30 augustus 2023

Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft recentelijk de Tweede Kamer geïnformeerd over een uitgebreid pakket aan maatregelen om de mobiliteitssector te verduurzamen. Met een budget van ruim €1,4 miljard focust het nieuwe beleid zich op verschillende facetten van vervoer, waaronder elektrische auto’s, waterstof in het wegverkeer en goederenvervoer, en verduurzaming van de zeevaart.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over deze subsidies? Neem contact met ons op.

Investeren in elektrische en waterstofvoertuigen

Bijna €528 miljoen is gereserveerd om de aanschaf van tweedehands elektrische auto’s aantrekkelijker te maken voor particulieren. Daarnaast wordt er €178 miljoen extra geïnvesteerd in de toepassing van waterstof als brandstof, waarvan €103 miljoen voor het wegvervoer en €75 miljoen voor de binnenvaart. De overheid werkt ook aan subsidieregelingen voor het meten en verbeteren van CO2-prestaties in het goederenvervoer, om deze sector financieel te ondersteunen in het maken van duurzame keuzes.

Verduurzaming in zeevaart en laadinfrastructuur

De zeevaart wordt niet vergeten in de nieuwe plannen; een specifieke subsidieregeling voor de verduurzaming van zeevaartschepen is in de maak. Daarnaast komt er €120 miljoen beschikbaar voor het verbeteren van laadinfrastructuur voor elektrisch bouwmaterieel. IenW is bovendien van plan om €130 miljoen te investeren in walstroomvoorzieningen voor zeevaartschepen, met een aanvullende €40 miljoen uit het Meerjarenprogramma 2024.

Maatschappelijke initiatieven en toekomstplannen

Staatssecretaris Heijnen benadrukt dat de samenleving een cruciale rol speelt in het verduurzamen van mobiliteit. Een opgavegerichte subsidieregeling wordt ingericht om werkgebonden, sportgebonden en recreatief reisgedrag te vergroenen. Plannen om dieseltreinen in Groningen te verduurzamen en mensen met een laag inkomen te ondersteunen bij de aankoop van een elektrische snor- of bromfiets maken ook deel uit van de ambitieuze plannen.

Met dit uitgebreide pakket aan maatregelen zet Nederland een grote stap voorwaarts in het verduurzamen van zijn mobiliteitssector, een beweging die verder gaat dan enkel het stimuleren van elektrische auto’s. Het toont aan dat een holistische aanpak, die zowel technologische als maatschappelijke facetten omvat, centraal staat in de strijd tegen klimaatverandering.

LIFE 1920x800

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom subsidieregelingen? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.