Veranderingen in AanZET-subsidie 2024: Wat betekent dit voor elektrische vrachtwagens?

30 augustus 2023

Nieuwe regels voor subsidieaanvragen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft aangekondigd hoe het de AanZET-subsidie voor elektrische vrachtauto’s in 2024 wil gaan verdelen. Belangrijke wijziging is dat bedrijven vanaf volgend jaar nog maar voor één elektrische vrachtwagen per dag subsidie kunnen aanvragen. Dit besluit komt na de enorme populariteit van de regeling, die al een dag na opening overtekend was. De bedoeling van de nieuwe aanpak is om meer ondernemers, inclusief kleinere transportbedrijven, een kans te geven om gebruik te maken van de subsidie.

Aanpassing subsidiebedragen

De subsidiebedragen zullen ook worden aangepast. Door wijzigingen in de EU-staatssteunregels zijn deze aanpassingen noodzakelijk. Het ministerie streeft naar een balans tussen het bevorderen van de aanschaf van elektrische vrachtwagens en het voldoen aan de Europese regelgeving. De maximale subsidie zal variëren van 6.100 euro voor een lichte bakwagen voor een groot bedrijf tot 98.800 euro voor een zware bakwagen of trekker voor een klein bedrijf.

Zero-emissie zones op komst

Deze veranderingen zijn extra relevant met het oog op de toekomst: vanaf 2025 zullen bijna dertig Nederlandse gemeenten zero-emissiezones invoeren. Vrachtwagens moeten dan uitstootvrij zijn om in deze gebieden te mogen rijden. Veel ondernemers zijn zich al aan het oriënteren op elektrische varianten om hieraan te voldoen.

Internetconsultatie

Voor wie input wil geven op de conceptregeling, de internetconsultatie is nu geopend en loopt tot 25 september 2023. De definitieve versie van de AanZET-regeling wordt naar verwachting in november gepubliceerd en is volgend jaar beschikbaar van 30 januari tot 29 maart.

Deze wijzigingen zijn cruciaal voor ondernemers die de overstap naar elektrisch vervoer overwegen. Het ministerie nodigt alle betrokken partijen uit om mee te denken en hun input te geven.

AanZET Desktop 1920x800

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom subsidieregelingen? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.