Lokale energieopslag: Welke subsidies zijn er?

Nieuwe technologieën vormen de drijvende kracht achter de versnelling naar een duurzamere toekomst, waarin we onze invloed op het klimaat kunnen verminderen. Een van deze innovatieve technologieën is lokale energieopslag, vaak in de vorm van een accu. Deze technologie biedt bedrijven, organisaties en huishoudens de mogelijkheid om hun zelf opgewekte elektriciteit optimaal te benutten, waardoor ze groener en zelfvoorzienender worden, en bijdragen aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet. In deze blog komen lokale energieopslag en bijbehorende subsidiemogelijkheden aan bod.

Lokale energieopslag

Een lokale energieopslagoplossing is een systeem dat elektriciteit kan opslaan die wordt opgewekt door zonnepanelen, windturbines of andere energiebronnen. In plaats van overtollige elektriciteit direct terug te moeten leveren aan het elektriciteitsnet, wordt deze energie tijdelijk opgeslagen in de accu, zodat het op een later tijdstip alsnog kan worden gebruikt. Door meer van de duurzaam opgewekte elektriciteit zelf te benutten, neemt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af. Bij een gemiddeld huis of bedrijf met zonnepanelen wordt slechts 30% van de opgewekte energie zelf benut. Met lokale energieopslag kan dit percentage aanzienlijk worden verhoogd, wat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vermindert en daarmee bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering.

Kostenbesparingen en netstabiliteit

Naast de milieuvoordelen biedt energieopslag ook andere voordelen. Door overdag opgewekte energie op te slaan en ’s avonds te gebruiken, kan bespaard worden op de energierekening. Vooral wanneer er variabele energietarieven gelden kan het opslaan van energie bij lage tarieven en het terugleveren ervan bij hoge tarieven aantrekkelijk zijn. Lokale energieopslag is ook een waardevolle technologie om netcongestie en piekbelasting te verminderen. Piekbelasting kan het elektriciteitsnet overbelasten wat kan leiden tot stroomuitval en andere problemen. Lokale energieopslag kan een oplossing bieden en de netstabiliteit verbeteren. Ook kan het gebruikt worden als noodstroomvoorziening in geval het reguliere elektriciteitsnet uitvalt. Lokale energieopslag verzekert hiermee continuïteit van bedrijfsvoering en minimaliseert mogelijke financiële verliezen door uitval.

De belangrijkste subsidiekansen

Bedrijven kunnen gebruik maken van de fiscale stimuleringsregeling Energie-Investeringsaftrek (EIA). In 2023 bedraagt het netto voordeel van EIA-regeling ruim 10% van de investeringskosten. Kijk hier voor meer informatie over de EIA-regeling. Helaas komt lokale energieopslag tot op heden niet in aanmerking voor de Nederlandse Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor zowel zakelijke als particuliere gebruikers, simpelweg omdat deze technologie nog niet is opgenomen in de lijst van subsidiabele maatregelen binnen deze regeling. Voor zakelijke gebruikers geldt het al, maar het is wellicht een schrale troost voor de particuliere gebruiker: het financiële voordeel van lokale energieopslag zal toenemen bij de geplande afschaffing van de salderingsregeling.

Hulp nodig bij uw aanvraag?

Voor wie deskundig advies zoekt over het verkrijgen van subsidies voor lokale energieopslagoplossingen, is Balance de juiste partner. Met onze uitgebreide kennis van subsidieregelingen ondersteunen we klanten in dit proces. Benieuwd welke subsidies relevant kunnen zijn voor uw onderneming? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij denken graag met u mee!

Icoon persoonlijk advies

Persoonlijk advies?

Icoon persoonlijk advies